Doneaza pentru Clinica NERA

miercuri, 11 februarie 2009

Ceremonia de înmânare a însemnelor patriarhale SS Kiril, al Moscovei şi al înregii Rusii



În urma votului exprimat de cei 702 membri ai Adunării Locale Generale a Bisericii Ortodoxe Ruse, al 16-lea patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii a fost ales ÎPS Kiril Gundiaev, mitropolit de Smolensk şi Kaliningrad şi Preşedinte al Departamentului pentru Relaţiile Externe al Bisericii Ruse - cel care în utlimul timp a fost şi locţiitor de patriarh, după trecerea la Domnul a fostului patriarh - Alexie al II-lea (5 decembrie 2008). Intronizarea noului patriarh rus va avea loc duminică, 1 februarie 2009, la care vor participa delegaţi din toate Bisericile Ortodoxe Surori.

Soborul Arhieresc din 25 ianuarie a propus pentru scrutinul din 27 ianuarie trei candidați (din 145 de ierarhi eligibili). Aceștia au fost mitropolitul Kiril de Smolensk, mitropolitul Clement de Kaluga şi mitropolitul Filaret de Minsk, dar acesta din urmă s-a retras în favoarea mitropolitului Kiril. În felul acesta Anunarea Generală a avut de ales între primii 2 candidaţi, deşi însăşi Adunarea Generală putea să mai propună candidaţi, dar nu s-a folosit de acest drept statutar, lăsând pe listă doar pe mitropoliţii Kiril şi Clement. Votul a fost secret.

Mitropolitul Kiril a fost ales cu 508 voturi (adică aproximativ 72,3 %), iar contra-candidatul său, mitropolitul Clement de Kaluga, a primit 169 voturi (aproximativ 24 %) din partea Adunării Generale. În total au fost 677 de voturi valabile.

Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Ruse, Adunarea Locală Generală - forumul suprem bisericesc, este alcătuită din:

- toţi ierarhii din spaţiul canonic al Ei, inclusiv din străinătate (au fost prezenţi 199 din 202);

- câte un preot, un monah şi un mirean din fiecare eparhie;

- delegaţi din partea şcolilor teologice + stareţii / stareţele de mănăstiri-stavropighii patriarhale.



Mitropolitul Kiril Gundiaev- date biografice:

- Mitropolitul Kiril (Vladimir Mihailovici Gundiaev) s-a născut la data de 20 noiembrie 1946 în Leningrad, dintr-o familie de preot. Bunicul său tot preot, a suferit aproape 30 de ani în închisorile comuniste şi aceasta l-a marcat foarte mult.

- A absolvit Seminarul şi Academia din Petersburg, unde în 1970 a primit şi titlul de doctor în teologie.

-În 1969 a fost tuns în monahism şi hirotonit ierodiacon şi ieromonah.

- În 1974 devine Rector al Seminarului şi Academiei din Petersburg, unde a predat mai mulţi ani Teologia Dogmatică.

- În 1976 este hirotonit ca episcop-vicar al Eparhiei de Petersburg (pe atunci - Leningrad).

- În 1984 devine arhiepiscop de Smolensk, iar în 1991 este ridicat la rangul de Mitropolit.

- Din 1989 conduce Departamentul pentru Relaţiile Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse şi este membru permanent al Sfântului Sinod. În această postură a desfăşurat o intensă activitate ecumenică, ceea ce l-a făcut foarte cunoscut şi apreciat în afara Rusiei, dar contestat în mediile conservatoarea ale Bisericii Ruse.

- La 6 decembrie 2008, după moartea patriarhului Alexie al II-lea este ales locţiitor de patriarh.

- La 27 ianuarie 2009 este ales al 16-lea patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii.

- Este cunoscut ca foarte bun teolog, iscusit predicator şi neîntrecut administrator. Vorbeşte liber franceza, engleza şi germana.

Niciun comentariu: