Doneaza pentru Clinica NERA

joi, 6 august 2009

Criza mondiala sau provocarea"Fetei Morgana"

Criza mondiala sau provocarea"Fetei Morgana"

În arta oratoriei există o metodă numită „captatio benevolensis” sau captarea atenţiei. Oratorul foloseşte această metodă pentru a atrage atenţia auditoriului asupra sa, dar mai ales asupra mesajului pe care doreşte să-l transmită. Pentru a fi sigur că cei care îl ascultă vor avea întreaga atenţie îndreptată spre mesajul său, oratorul trebuie fie să prezinte o idee care să dea naştere unui sentiment de speranţă, de bucurie, de exaltare, fie să transmită o idee care să şocheze, să creeze un sentiment de frică, de teamă, de panică.
În ultima vreme se încearcă impunerea unui sentiment de frică, de teamă, de panică. Este criză mondială. O criză financiară. O teribilă criză economică. Canalele de televiziune, în unanimitate răspândesc această idee. Întreaga mass-media bombardează conştiinţa liniştită a întregii umanităţi. Cât de actual este cuvântul Sfântului Apostol Petru care spune într-una din epistolele sale că „diavolul urlă ca un leu căutând pe cine să apuce”!
Într-una din melodiile hip-hop, care se adresează în special tinerilor, se dă şi răspuns de ce există această criză financiară. Ce ne spun hip-hoperii? Ne spun că „E foame de bani, e foame de bani, băieţi. Ce fel de băieţi sunteţi?” Cu alte cuvinte, nu ne transmit ideea că ar fi lipsă de bani, ci ideea clară că există o avidă foame de bani.
Este reală sau nu această criză economică mondială? Părerea mea este că această criză este de fapt „Fata Morgana” zilelor noastre. „Fata Morgana” este un concept dar este şi o realitate. Mulţi au crezut o vreme îndelungată că este vorba de o simplă halucinaţie a celor care călătoresc prin deşert. Astăzi însă s-a dovedit ştiinţific că nu este o halucinaţie psihică personală ci o iluzie optică reală. Această reflexie este de fapt o realitate virtuală care apare datorită intersectării unor realităţi materiale: nisipul, orizontul, căldura.
Ce este actuala criză mondială? Este intersectarea voinţei marelui orator al lumii acesteia – diavolul – cu visele pe care acesta ni le-a inoculat. A urlat până acum arătându-ne un nivel înalt material pe care îl putem dobândi. Iar după ce iluzia a fost creată, ne înspăimântă spunându-ne că nu putem păstra ceea ce nu am avut niciodată.
În contradicţie cu el, Dumnezeu ne spune că ancorarea prea adâncă în lumea aceasta este deşertăciune şi că trăind doar pentru lumea aceasta totul este „vânare de vânt”. De ce criza actuală creează o panică atât de mare? Pentru că sunt mai mulţi cei care audiază glasul marelui orator diabolic decât glasul binecuvântat al lui Dumnezeu, care nu împrăştie panică, frică, sau teamă, ci bucurie, pace şi linişte.
Criză există. Iar ea este Fata Morgana. Este o iluzie optică şi auditivă a unei nefericiri pe care ne-o provocăm noi. Este criza spirituală a omului care se ascunde de Dumnezeu şi de glasul Lui. Eu vă doresc ca în acest deşert al vieţii să-L redescoperiţi pe Dumnezeu înainte ca „Fata Morgana” să vă fure minţile.
Pr. Iosif Ciolan



Apostolat in Tara Fagarasului Nr 31